Om

Aikido är en modern rörelsekonst som har utvecklats ur äldre japanska kampkonster. Träningen är mångsidig och inkluderar såväl andning och koncentration som krävande koordinationsövningar. Orden Ai-Ki-Do är japanska och betyder ungefär ” Vägen (Do) till Harmoni (Ai) med Livsenergin ( Ki)” och träningen syftar ytterst till att lära ut en metod för att förena kropp och sinne.

Ki-Aikido, eller Shin Shin Toitsu Aikido , är en aikidostil som tränats inom organisationen Ki No Kenkyukai, grundades av Koichi Tohei 1974. I Ki-Aikido fokuserar man på att utveckla sin Ki (livsenergi).

Vad får jag ut av träningen?

Att träna Aikido innebär att öva förmågan att på ett både avspänt och effektivt sätt hantera komplicerade situationer. Träningen kan vara både rolig och lekfull, krävande och utmanande. Men du behöver inte var vig eller ha en bra kondition för att börja. Alla kan delta i träningen på sin egen nivå och träna med varandra utifrån det. I takt med den ökade medvetenheten om sambandet mellan kropp och sinne blir rörelserna harmoniska och en vacker rörelsekonst.

Hur går träningen till?

Ett pass pågår i ca 1,5 timme. Träningen inleds med enkla övningar som efterhand byggs på och blir mer komplicerade. Aikido tränas på egen hand, med en eller flera partners även med redskap som svärd, stav och kniv. Fallträningar är grundläggande för att undvika skador och för att snabbt komma på fötter. Vi tränar barfota och i budodräkt. Ki-Aikido kan tränas i alla åldrar, tjejer och killar tränar tillsammans. Efter regelbunden träning kommer med jämna mellanrum färdigheter att visas upp på en gradering. Tävling existerar däremot inte.

”Aikido är en Japansk martialisk art (kampkonst). Även om Aikido har sitt ursprung i kamptekniker från det feodala japanska samuraj samhället så har det utvecklas till en fredlig icke kampkonst.”

Kenjiro Yoshigasaki Sensei, Ki Aikido